Segons la sergent de la policia de Manlleu els agents joves “no saben què és un delicte”

Complir les expectatives d’una ciutat que ha crescut exponencialment

La lluita contra l’espai i el temps dels cossos de seguretat de la comissaria local

El despatx és minúscul i està abarrotat, però es nota l’esforç per tenir-ho tot ordenat i localitzat. Les parets són plenes d’Excels enganxats amb xinxetes o cinta adhesiva, són els horaris dels torns de cada policia de la comissaria de Manlleu. La Míriam González, la sergent de la Policia Local i la responsable de coordinar a tots els agents, treballa darrere una taula d’escriptori que, com les parets, sembla demanar ajuda per fer notar que existeix.

“Sembla que estiguem en un zulo”, assenteix Lluïsa Bautista, la 1a tinent d’alcalde i regidora de governació de la població. Explica que la situació laboral dels agents és molt precària i que els dos sergents, Míriam González i David Molina, estan compartint despatx i que, ella mateixa, no té un espai com a regidora. Les dependències de la comissaria actual estan al soterrani del mateix edifici que l’Ajuntament de Manlleu. “Fins i tot fa pudor de clavegueram”, es queixa Bautista, que va sempre amunt i avall amb el portàtil per aprofitar les sales que pot. Construir un nou emplaçament va ser una aposta del seu partit, Junts per Manlleu, que ara és a alcaldia.

"Fa més de 25 anys que s’esperava una comissaria nova"
Arnau Rovira, actual alcalde de Manlleu

“Quan tens un creixement l’has de redimensionar” sosté Arnau Rovira, actual alcalde de Manlleu. Segons dades de l’Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) i l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, el municipi ha passat de divuit mil a més de vint-i-un mil habitants els darrers vint anys, incrementant un 14% la seva població. Per Rovira, és essencial prevenir aquests creixements i tenir en compte que poden anar lligats a un augment de la conflictivitat. “Fa més de 25 anys que s’esperava una comissaria nova”, afegeix.

Evolució de la població de Manlleu / Observatori Socioeconòmic Osona

El 2021 l’ajuntament va preveure una inversió inicial de 700.000 euros i el 2023 es va engegar el projecte amb un pressupost adjudicat d’1,9 milions. Segons els terminis establerts en el contracte, les obres haurien d’haver finalitzat el 16 de desembre, però l’edifici que estan construint encara està potes enlaire. Bautista explica que, en principi, porten un mes de retard, però creu que s’allargaran encara més. Diu que els materials es van encarir molt després de la covid-19 i que trobar-los tampoc va ser fàcil. La pandèmia també va endarrerir l’aprovació del projecte que, un cop encaminat, va haver de reduir costos.

Lluïsa Bautista treballant a l'Ajuntament de Manlleu / Paula Valls

Trobar l'equilibri

La sergent González no sembla preocupar-se excessivament pel canvi d’espai perquè afirma tenir el cap en les tasques del dia a dia. L’assignació dels quadrants – els horaris dels agents – és una de les seves responsabilitats. “Se li diu Q5, són cinc grups i van per setmanes”, explica González. Diu que els “grups normals” es van tornant: treballen una setmana de matins i en fan una de festa, llavors en treballen una de tardes i, després, una de nits per tornar-ne a tenir una de descans.

“Sempre estic pensant en la feina”
Moisès Gimeno, cap de la Policia Local de Manlleu

El Grup de Reforç i d’Emergències i Proximitat (GREIP), una de les unitats especialitzades de la policia, no funciona de la mateixa manera, sinó que els agents treballen una setmana sí i una setmana no. Molina i González, els dos sergents del cos, van combinant una setmana de matins i una de tardes. I Moisès Gimeno, el cap de la policia, remarca que no té horaris: “sempre estic pensant en la feina”.

Fa 30 anys que Gimeno és policia i 22 que és cap, els dos últims a la comissaria de Manlleu. La seva responsabilitat es tradueix en trucades a qualsevol hora i haver de prendre decisions importants en qualsevol moment. A banda d’assumir aquestes tasques “apassionadament” – com ho descriu Bautista – també fa propostes de millora constant en l’estructura i formació de la plantilla, que és extremadament jove.

“Si fallábamos, fallaba el alcalde”
El jefe de la Policía Local de Manlleu, Moisès Gimeno, destaca que lo más difícil fue que los políticos confiaran en su proyecto Proximidad, prevención e investigación para revertir la inseguridad Paula Valls Manlleu Moisès Gimeno, jefe de la Policía Local de Manlleu desde hace dos años, se mueve incansable
"Necessites experiència en la vida perquè en una baralla al carrer no se’t mengin a tu"
Míriam González, sergent de la Policia Local de Manlleu

Segons Bautista, al cos de la policia de Manlleu, hi ha hagut un canvi generacional molt positiu amb la incorporació d’agents joves. Els nouvinguts tenen entre 18 i 20 anys i, segons la memòria de la policia local del 2023, la plantilla se situa entre la mitjana de 36 (un 13,7% inferior a la resta). El document també destaca la proactivitat del cos que, Bautista, relaciona directament amb l’energia renovada dels nous agents. “Necessites gent jove que estigui forta”, assegura Gimeno mentre adverteix que aquests alhora prenen decisions errònies i impulsives. “Necessites experiència en la vida perquè en una baralla al carrer no se’t mengin a tu”, corrobora la sergent González.

Moisès Gimeno, actual cap de la Policia Local / Paula Valls

Una justícia insuficient?

Per suplir la manca de formació i bagatge, l’ajuntament ha implementat el projecte Mentoring per tutelar els agents primerencs en el procés d’adaptació a l’organització. Però aquest acompanyament i la formació continuada del cos no garanteixen que es quedin durant gaire temps. “Quan els tenim ensenyats ens marxen”, protesta González. La sergent compara la formació que se li va exigir a ella amb la prova d’accés que els fan en l’actualitat, de cultura general. “Ara no saben què és un delicte”, declara per exemplificar com afecta que els nous agents no hagin hagut d’aprendre’s la constitució. Lluïsa Bautista exposa que hi hauria d’haver una llei de policia unitària per blindar l’estada dels agents durant un temps fixat. Apunta que les policies locals petites no poden competir amb els sous i recursos d’altres cossos de seguretat. Les incorporacions a la policia es fan cobrint suplències i, per poder aplicar definitivament a la posició, cal presentar-se a una formació i oposicions que van a càrrec de l’ajuntament.

 "Quan els tenim ensenyats ens marxen"
Míriam González

Una altra de les preocupacions de l’Ajuntament de Manlleu és abordar la multireinciència – delictes menors comesos repetidament per un mateix individu. “Hi ha persones que han estat detingudes més de vint vegades”, informa la sergent González. Gimeno, l’actual cap de la policia, manifesta que la justícia no és prou contundent i qualifica d’insuficient la celebració dels judicis ràpids. “Nosaltres hem detingut la mateixa persona durant tres setmanes seguides, dia sí – dia no, i no ha entrat a presó”, afegeix. Gimeno està segur que, amb penes petites i ràpides es reduiria aquesta delinqüència.

"Hi ha persones que han estat detingudes més de vint vegades"
Míriam González

Sobre paper vs. carrer

La percepció d’inseguretat dels ciutadans de Manlleu és d’un 32% segons les enquestes, una mitjana superior a municipis similars del territori. Això preocupa tant a l’ajuntament com a la policia, que repeteixen que revertir aquesta situació és l’objectiu principal. Giménez creu que ho estan aconseguint amb la “patrulla preventiva” del Grup de Reforç i d’Emergències i Proximitat  (GREIP). I, segons Bautista, les poblacions veïnes també els han fet notar l’impacte: “ens diuen que els hi estem enviant els manguis”. El repte, tant a l’ajuntament com a la policia, és millorar la percepció dels ciutadans i traslladar el missatge a les xarxes socials on consideren que es multiplica negativament la percepció d’inseguretat. De moment, la policia no té cap perfil a les xarxes perquè, segons Gimeno, “això crea un sentiment negatiu”.

“Ens diuen que els hi estem enviant els manguis
Lluïsa Bautista, 1a tinent d’alcalde i regidora de governació

La Policia Local de Manlleu té una ràtio d'1,7 policies per cada 1.000 habitants, superant a la mitjana catalana (1,66). El percentatge de dones agents, 21,6%, també supera l'estàndard (15,4%). Són 45 persones en plantilla incloent-hi totes les àrees i, les principals unitats, estan distribuïdes entre la GREIP, el K9 (nom de la unitat canina) i la Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes (UMIRC). L’edifici de la nova comissaria és, per la majoria d’agents, una gran motivació. L’opinió contrasta amb la de Lluïsa Bautista, que es pregunta si no se’ls tornarà a fer petita.

“Si fallábamos, fallaba el alcalde”
El jefe de la Policía Local de Manlleu, Moisès Gimeno, destaca que lo más difícil fue que los políticos confiaran en su proyecto Proximidad, prevención e investigación para revertir la inseguridad Paula Valls Manlleu Moisès Gimeno, jefe de la Policía Local de Manlleu desde hace dos años, se mueve incansable